Columns

Een heel gelukkig 2014

By 22/11/2017 No Comments

Politiek? Politiek is keuzes maken, hoorde ik een Utrechtse politicus op de lokale radiozender pas zeggen. Waarna hij uitlegde dat hij zelf niet zomaar keuzes maakte, maar uitsluitend keuzes die tot op de honderdste gram afgewogen zijn. Hij noemde dat ‘’overdachte keuzes ‘’. En overdachte keuzes  zijn heel anders en van een immens groter belang dan die welke u en ik elke dag opnieuw maken. Zoals, wat zullen we nu eens eten vandaag?  Ga ik nu direct of pas over een uurtje de boodschappen gaan doen? En zal ik voor mijn kleinzoon van de week een paar kinderschaatsjes kopen  of wacht ik daarmee tot duidelijk wordt dat het deze winter weer eens goed gaat vriezen?
De interviewster was er als de kippen bij om Het Gemeenteraadslid te vragen welke belangrijke en overdachte keuzes hij zelf dit jaar in die Gemeenteraad had moeten maken. Daar gaf hij voorbeelden van die ik vergeten ben, omdat direct na het derde saai opgediende oersaaie voorbeeldje bij mij het besef indaalde dat elke illustratie van de manier van kiezen die ons raadslid gaf, gebaseerd was op dezelfde basiskeuze. Die was: wat burgemeester en wethouders willen dat er in of wat er met onze stad gebeurt, moet zonder meer gebeuren. Klaar, punt uit! Dat wordt dan in elke situatie vrij makkelijk kiezen. Je hebt dan immers besloten om je eigen verstand in het geheel niet te gebruiken, maar uitsluitend dat van de mensen die je geacht wordt op een verstandige manier te controleren. De interviewster deed haar uiterste best om te laten blijken dat ze intens genoot van de inbreng van haar gesprekspartner door zo nu een dan een instemmend geluidje te produceren, maar  bedacht alras dat tijdsgebrek een in de media alom geaccepteerd excuus is om een vervelend gesprek desnoods midden in een zin af te breken. “ Tot slot, wat is in uw ogen de belangrijkste keuze waar Utrecht in 2014 voor komt te staan? “ vroeg ze. “ Dat is een hele, hele  goeie vraag, “ slijmde het raadslid schaamteloos. Waarna hij antwoorde dat de belangrijkste keuze van 2014 niet die van hem zou zijn, maar van de mensen die de keuze krijgen hem opnieuw in de Gemeenteraad te kiezen. Of niet.  Ik geef nog liever voormalig gemeenteraadslid Bert –  Daklozendief – van der Roest  een kans om zijn PvdA carrière nieuw leven in te blazen dan dat ik dit stuk onbenul met mijn stem help om na de Gemeenteraadsverkiezingen in Maart terug in de raad te komen, bedacht ik . Waarna ik me afvroeg of het sowieso een verstandige keus zou zijn om in Utrecht op een PvdAer te stemmen. Naast  Bert heeft die partij tenslotte de vorige  keer ook nog een gemeenteraadslid weten te selecteren die het de normaalste zaak van de wereld vindt om zijn woning beschikbaar te stellen om er drugdeals in af te laten sluiten. En als dat  dan eens in een dodelijke schietpartij resulteert dan is dat maar zo  en zit hij er verder niet mee. Je zou , al met al,  haast gaan denken dat het percentage Utrechtse PvdA gemeenteraadsleden met criminele neigingen enigszins hoger ligt dan Het Stadsgemiddelde. Tel daar bij op dat alle PvdA ers  in onze Gemeenteraad ( anders dan Partijleider Samsom en Partijvoorzitter Spekman) ongegeneerd voormalig PvdA burgemeester Wolfsen de hand boven het hoofd hielden als die zijn neiging tot prostituee pesten, boekverbranding en ruimhartig declareren niet kon onderdrukken. En ik kwam – opgeteld en vermenigvuldigd –  al snel tot de afgewogen conclusie dat ik bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in ieder geval niet op de PvdA stem. Waarop dan wel? Dat weet ik nog niet, want qua stemmen werk ik met het wegstreepsysteem. Stel dat er 10 genomineerden zijn voor – willekeurig voorbeeld – de Gouden Televizier-Ring. Dan kies ik net zo lang Tv-programma’s  uit die mijn stem niet verdienen tot er nog maar 1 overblijft. En daar kies ik dan voor. U  kunt dat een vreemd systeem vinden, maar het is heel gebruikelijk. Als er bijvoorbeeld  een nieuwe burgemeester gekozen moet worden dan worden door de gemeenteraad ook eerst alle kandidaten overboord gegooid die ze niet willen hebben. Net zo lang tot er nog maar eentje over is. En die wordt het dan. Er wordt dus met dezelfde systematiek gewerkt die ik ook hanteer. Niks mis mee dus. In 2014 zullen we allemaal heel veel keuzes moeten maken. Wie gunnen we onze stem, wie gunnen we onze liefde en wie gunnen we ons gelijk. Ik hoop dat U allemaal verstandige keuzes maakt en wat die ook mogen zijn, dat u er in 2014 bijzonder gelukkig van wordt.

Tom

Tom