ColumnsOud-Utrechter

Nog zoveel te doen in nog maar zo weinig tijd

By 22/11/2017 No Comments

Met het ouder worden daalt langzaam het begrip in dat het leven eindig is. Het gevolg daarvan is – bij mij in ieder geval –  dat je beseft dat je met de tijd die je nog is gegund enigszins zorgvuldig om moet gaan. Tijdverspillen beschouw je dan plotseling als een stuk van je leven weggooien, tenminste als het ongewenste tijdverspilling is. Ik kan uren dingen doen die in de ogen van een ander een subliem voorbeeld van weggegooide tijd zijn; zoals uitzoeken bij welke slager in de  stad  de beste  rookworst te koop is. Maar omdat ik aardigheid in zo’n zoektocht heb en vervolgens graag met iedereen deel dat Slagerij van Es op de Amsterdamse Straatweg  en Slager Van Ham op winkelcentrum De Gaard sublieme rookworsten maken, zie ik de dagen die het me gekost heb dat al zoekend en al proevend uit te vogelen niet als verspilde tijd. Ik heb ook gelijk de rookworsten van alle Utrechtse supermarkten in familie – en vriendenverband getest en van de supermarktrookworst is die van De Lidl met kop en schouders de smakelijkste.

Steeds vaker dwingt het moderne bestaan me tot verspillen van tijd aan dingen waar ik me het liefst geen seconde mee bezig hield. Nou zijn er altijd dingen geweest die je doen moest terwijl je ze veel  liever niet gedaan had-  denk aan het invullen van het belastingformulier. Helaas moet je tegenwoordig – in vergelijk met  pakweg 25 jaar geleden – zo bizar veel uren van je leven uittrekken om simpele probleempjes opgelost te krijgen dat je er stapelgek van wordt. Als je 25 jaar geleden een fornuis kocht en die deed het ineens niet, dan belde je op en kwam er een mannetje langs om hem te maken. Tegenwoordig bel je op naar de het bedrijf waar je dat ding aanschafte en krijg je – na een uurtje onder het genot van een gruwelmuziekje gewacht te hebben  tegen 18 cent per minuut plus de telefoonkosten – iemand van de  helpdesk aan de lijn. Die vraagt waarom je fornuis  het niet doet en neemt om dat vast te stellen een lijst met 22 mogelijkheden met je door. Doet dat fornuis het anderhalf uur later nog steeds niet, dan kun je die bij het servicepunt van het bedrijf in de kop van Noord- Holland  langs komen brengen of er komt binnen 3 weken een monteur. Iemand die vanzelfsprekend 99 euro voorrijkosten rekent plus 1euro 30 per gewerkte minuut. Na 2 weken word je opgebeld met de mededeling dat het geluk je toelacht want de volgende dag komt er al iemand lang. Je moet vanzelfsprekend tussen  8 uur in de ochtend en 5 uur 30 ’s middags thuis zijn. Je neemt een vrije dag en ja hoor om kwart over 11 komt er een leuke man langs, die al na 10 minuten zegt dat het probleem in 5 minuten verholpen zou kunnen worden. Als hij het betreffende onderdeeltje bij zich had gehad. Maar, over een week is hij weer in de buurt en als ik digitaal het formulier invul waarin ik uitleg dat hij het onderdeeltje met systeemnummer 984732678 niet bij zich had, dan zouden zowel de voorrijkosten als de minuten die hij werkte me kwijtgescholden worden. Dat doe je braaf en een week later hoef je gelukkig geen dag vrij te nemen omdat je dat al gedaan had om met je kleinzoon naar de dierentuin te gaan. Voor 115 euro brandde het fornuis weer. En het had me daarboven al met al een ruime dag van mijn leven gekost.  Gisteren en vandaag verspilde ik 6 uur om bij de Gemeente iemand aan de lijn te krijgen omdat de KPN een joekel van een elektriciteitskast  schuin voor mijn deur neerzette. Na anderhalf uur van het kastje naar de muur gestuurd te zijn en terloops door ene mijnheer AKOLIET van de Dienst Bouwen en Wonen van de Gemeente Utrecht – of ANNALIET  want hij wou zijn naam niet herhalen omdat hij hem immers al een keer gemompeld had -, nou ja na door die zak stront zorgvuldig geschoffeerd te zijn ,trof ik het. Na weer  27 minuten  kreeg ik  Mevrouw Gangadin aan de lijn die me vriendelijk hielp en naar mevrouw Delfing  van Wijkbureau Oost doorverwees die op haar beurt ook uiterst behulpzaam was en een mailtje stuurde naar de Gemeentelijk Hoofdopzichter die gaat over het plaatsen van KPN meterkasten. Die stuurde me direct een briefje waarin hij vertelde dat het hoofd Uitvoering van het plaatsen van KPN Meterkasten me zou bellen. Ik kan nog even doorgaan ,maar het probleem waar ik niet om gevraagd heb is uiteindelijk door de Gemeente keurig netjes opgelost. Het heeft mij wel opnieuw een dag van mijn leven gekost. En ik heb nog maar zo weinig tijd!

Tom

Tom