RECENSIES

De titel Laatste Plaat laat weinig ruimte voor twijfel, maar veel om te treuren: het album is bedoeld als afscheid en verscheen enkel, ouderwets, op vinyl. Het album is alleen via bol.com te koop, maar ook te beluisteren op Spotify. Westbroek neemt afscheid met misschien zijn beste solo-plaat en werkte voor de gelegenheid samen met een grote diversiteit aan muzikanten en componisten. Onder meer Daniel Lohues, Perquisite en Mr. Polska en uiteraard René Meister, componist van de klassieker Zelfs je naam is mooi, die tevens voor de productie tekende. Westbroek schakelt moeiteloos van liefdesliedje naar maatschappijkritiek en van lyriek naar humor. Zijn karakteristieke stemgeluid verbindt schijnbaar vanzelfsprekend de vele schakeringen op het album. Mijn favorieten: het openingsnummer Blauwe Ogen (‘Morgen, morgen, laat jij je ogen dansen, wanneer ik vertel hoeveel ik van je hou/ Diezelfde blauwe ogen kijken heel diep in de mijne, als je zegt: bewijs dat dan maar gauw…’) en het leugenachtige Opa Liegt Nooit (‘Je weet zeker dat Opa, hoewel hij een bejaarde is, toch verreweg, ja verreweg, de sterkste man op aarde is’). Te hopen valt dat de titel van dit album, dat nergens als een afscheid klinkt, maar in alles naar meer smaakt, even leugenachtig zal blijken.

In Muziekwereld, vakblad van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb), juni 2020

Deze Laatste Plaat (LP) is naar eigen zeggen van Henk Westbroek zijn laatste plaat. De cover van deze langspeelplaat belooft al veel, het is al een kunstwerk op zich.
De muziek en teksten zijn zoals we van Henk Westbroek kennen. Zeer gevoelig.
Het is misschien zijn Laatste Plaat, maar zeker niet de laatste keer dat deze elpee op mijn draaitafel zal liggen.

Alex 1970, 11 april 2020 (op Bol.com)

Een mooie en zeer gevarieerde 'laatste plaat' van Henk Westbroek. Hopelijk is dit toch niet zijn allerlaatste kunstje en duikt hij in de toekomst toch weer met Het Goede Doel op! De hoes is prachtig en de liedjes ook, alleen jammer dat er geen songteksten bij zitten, maar verder niets dan lof!!!

Floro, Gouda, 22 mei 2020 (op Bol.com)

Deze Laatste Plaat (LP) is naar eigen zeggen van Henk Westbroek zijn laatste plaat. De cover van deze langspeelplaat belooft al veel, het is al een kunstwerk op zich.
De muziek en teksten zijn zoals we van Henk Westbroek kennen. Zeer gevoelig.
Het is misschien zijn Laatste Plaat, maar zeker niet de laatste keer dat deze elpee op mijn draaitafel zal liggen.

Alex 1970, 11 april 2020 (op Bol.com)

Henk Westbroek maakt muziek die je, om welke reden dan ook, weinig meer op de radio hoort. Maar zijn 'Laatste Plaat' bevat elf nummers die niet onderdoen voor zijn bekendste werk. Met René Meister maakte hij ooit 'Zelfs je naam is mooi'; tegenwoordig is Meister de huiscomponist van Westbroek. Daarnaast werkten o.a. Daniël Lohues en Mr. Polska mee en hoor je oudgedienden als Stephan Wienjus (Het Goede Doel), Werner Cornand, Angelo van den Burg en Philibert van den Bosch, muzikanten die Westbroek al jaren om zich heen heeft. Als dit werkelijk Westbroeks laatste plaat is, is dat een triest besef. Hij behoort tot de absolute top van de Nederlandse tekstschrijvers. Luister naar 'Er bestaat geen God' en je weet dat dit niveau zelden wordt geëvenaard. Prachtplaat!

William Berghuis, Bilthoven, 12 april 2020 (op Bol.com)

Er strompelen veel zelfbenoemde tekstschrijvers rond in de nederpop-scene. Zij vergeten doorgaans het dopje van hun pen te halen en creëren zodoende wanstaltige liedteksten. Zoniet Henk Westbroek. Auteur Ronald Giphart noemde de Utrechtenaar eens ,,de beste tekstdichter van Nederland``. Hoe waar deze woorden nog altijd zijn, bewijst de vroegere frontman van Het Goede Doel op zijn nieuwe LP. De uit het vertrouwde zwarte vinyl opgetrokken schijf heet 'Laatste Plaat' (een titel die je in dit bizarre coronatijdperk toch een beetje doet huiveren). Op Westbroeks gouden pen zit absoluut nog geen sleet, zelfs niet na al die jaren. Integendeel. Zijn teksten zijn scherper dan ooit, bijtend en confronterend soms. Maar Henk beheerst tevens als geen ander het lieve en tedere woord, zoals te horen is in de prachtige liefdesliedjes die eveneens op 'Laatste Plaat' staan. Al dit tekstuele fraais is met veel smaak en vakmanschap verpakt in mooie melodieën, veelal geschreven door Henks hofcomponist René Meister en door hemzelf. Maar Westbroek heeft ook andere grote namen weten te strikken als muziekschrijver. Bijvoorbeeld Daniël Lohues, Perquisite en Anthony Fiumara. Zelfs de bekende Mr. Polska rapt lustig een deuntje mee. Henk is bij het maken van zijn Laatste Plaat niet over één nacht ijs gegaan. Dat hoor je overduidelijk. Het album is weelderig geproduceerd en de beste muzikanten van Nederland zijn ingehuurd om de liedjes in te spelen. Persoonlijk vind ik dit nieuwe solo-album beter dan wat Henk met Het Goede Doel heeft uitgebracht. Zowel wat tekst als muziek betreft. 'Laatste Plaat' is wat mij betreft een mijlpaal in de geschiedenis van de nederpop. Een plaat die geen enkele zichzelf respecterende muziekverzamelaar mag missen. Zelfs als-ie niet van Nederlandstalige liedjes houdt.

DrsRV, Sittard-Geleen, 16 april 2020 (op Bol.com)

Henk praat in Privé over zijn grootste hit en over enkele liedjes op Laatste Plaat

X